You are here
Home > Santai > Cinta: Anda tidak memilihnya, tapi rasa cinta itu yang memilih anda.

Cinta: Anda tidak memilihnya, tapi rasa cinta itu yang memilih anda.

Merupakan tanda tanya besar mengapa kita sampai jatuh cinta. Cara terjadinya merupakan misteri. Saat ia tiba merupakan teka-teki. Juga merupakan tanda tanya besar mengapa sebagian cinta tumbuh subur, sementara sebagian lainnya mengalami kegagalan.

Anda dapat menganalisa misteri ini dan mencari alasan serta sebab-sebabnya, tapi apa yang anda kerjakan tidak akan lebih dari memisahkan kehidupan dari pengalaman. Sama seperti kehidupan itu sendiri yang tidak hanya merupakan sejumlah tulang dan otot serta denyut-denyut nadi dalam tubuh, maka cinta itu adalah sesuatu yang lebih dari sekadar minat dan rasa tertarik serta kesamaan yang ada pada kedua orang. Dan seperti juga kehidupan yang merupakan anugerah yang datang dan pergi sesuai waktunya, begitu juga cinta yang datang harus dipandang sebagai satu anugerah yang tidak bisa diduga, dan caranya juga tidak dapat dipertanyakan.

Kadang-kadang, setidaknya sekali seumur hidup; anugerah cinta akan datang kepada anda dalam keindahannya yang sempurna. Dan anda harus menerima dan menhargainya dalam keindahannya yang luar biasa itu. Ini adalah dambaan hati kita semua. Lebih sering, ia akan datang dan menguasai, memberi kehangatan kepada anda untuk waktu yang singkat, kemudian berlalu.

Apabila keadaan ini berlaku pada orang yang berusia muda, seringkali mereka mencuba untuk mempertahankannya; mereka tidak mahu mengerti bahawa ia merupakan anugerah yang diberi tanpa tuntutan apa-apa pun, dan begitu pula bila ia akan pergi. Apabila bertengkar dalam urusan cinta, atau kekasih mereka merasa cintanya mulai pudar, mereka berupaya keras untuk merebut cinta yang hilang itu, bukan menerima keadaan seperti apa adanya, untuk kemudian meneruskan perjalanan hidup ini.

Mereka menuntut jawapan mengenai keadaan yang tidak memiliki jawapan. Mereka ingin tahu kesalahan mereka yang membuat sang kekasih tidak lagi mencintai mereka, atau mencuba mengubah sikap sang kekasih kerana mengira jika ada hal-hal kecil yang berubah, rasa cinta akan menjadi hangat kembali. Mereka menyalahkan keadaan, dan berpendapat jika mereka pergi jauh dan memulai hidup baru, maka cinta pun akan terus tumbuh.

Mereka cuba memberi makna kepada apa yang telah terjadi, tetapi tidak ada makna yang melebihi rasa cinta itu sendiri. Sampai mereka bisa menerima cara-cara cinta yang di luar jangkauan kemampuan akal itu, maka mereka akan terus diliputi perasaan susah yang tidak sedikit.

Anda perlu mengetahui keadaan yang berkaitan dengan masalah cinta ini, dan harus menerimanya. Anda harus memperlakukan apa saja yang dibawa oleh cinta dengan hati yang baik. Jika jatuh cinta kepada seseorang yang tidak mencintai anda, janganlah anda menyiksa diri sendiri. Tidak ada yang salah dengan diri anda. Cinta hanya tidak mahu berada pada hati orang lain yang tidak diinginkannya.

Jika anda mengetahui ada seorang wanita yang mencintai diri anda, sedang anda tidak mencintainya, maka anda harus merasa dihargai oleh kedatangan cinta wanita tersebut. Janganlah berlaku kasar ketika menolak anugerah yang tidak dapat anda balas itu. Janganlah sampai mengambil keuntungan atau menyebabkan orang lain sakit hati. Bagaimana cara anda menyingkap cinta, maka seperti itu pula cinta akan bersikap terhadap diri anda. Hati kita ini sama dalam merasai kesusahan dan kegembiraan meskipun hidup dan cara kita berbeda-beda.

Jika anda jatuh cinta kepada wanita, dan dia pun mencintai anda, kemudian cinta itu putus, jangan mencuba memperolehi kembali atau menentukan siapa yang bersalah. Biar saja keadaan berlalu. Kejadian itu pasti ada alasannya dan mengandung makna. Anda akan mengetahui pada waktunya, dan ia akan memilih saatnya yang tepat.

Ingat bahawa anda tidak memilih cinta, tapi rasa cinta itulah yang memilih anda.

Apa yang benar-benar dapat anda kerjakan adalah menerima rasa cinta dengan segala teka-tekinya pada saat ia memasuki kehidupan anda. Rasakan cara cinta itu memenuhi diri anda sampai melimpah, hargai ia kemudian berikan lagi. Kembalikan ia kepada orang yang menghidupkan rasa cinta dalam diri anda. Berikan ia kepada orang yang kelihatannya kurang bersemangat. Berikan ia kepada lingkungan di sekitar anda dengan cara yang dapat anda lakukan.

Dalam hal inilah banyak sekali pencinta yang keliru. Kerana terlalu lama hidup tanpa cinta, mereka hanya memahami cinta tidak lebih dari sekadar kehendak. Mereka hanya melihat hati mereka sebagai sebuah ruangan kosong yang harus diisi dengan cinta, lalu mulai memandang cinta sebagai sesuatu yang mengalir kedalam diri, bukan dari diri mereka mengalir ke luar.

Pada pandangan sepintas di tahap awal dari cinta, diri mereka dipenuhi oleh rasa cinta itu, tetapi bila cinta mulai dingin, mereka memandangnya sebagai keperluan. Mereka tidak lagi menjadi orang yang menghasilkan rasa cinta, tetapi menjadi pencari cinta. Mereka lupa bahawa rahsia cinta adalah iaitu merupakan satu pemberian, dan ia bisa tumbuh berkembang dengan memberikannya.

Ingatlah ini, tanamkan ia dalam hati anda. Cinta memiliki waktu dan musimnya sendiri, juga mempunyai alasan untuk datang dan pergi. Anda tidak dapat menyuap atau memaksa atau membujuknya supaya tidak pergi. Anda hanya bisa menghargainya apabila ia datang kepada anda. Tetapi bila ia memilih pergi dari hati anda atau hati kekasih anda, tidak ada apapun yang dapat anda lakukan. Cinta selalu merupakan misteri, dulu dan pada masa yang akan datang. Berbahagialah, ia sempat singgah dalam kehidupan anda walaupun hanya sejenak. Jika anda tetap membuka hati, ia akan datang lagi.

 

 KENT NERBURN: Pesan Seorang Ayah kepada Putranya.

Leave a Reply

Top