You are here
Home > Featured > Prostatitis bukan sahaja menjejaskan kesihatan, ia boleh mengancam nyawa

Prostatitis bukan sahaja menjejaskan kesihatan, ia boleh mengancam nyawa

Prostatitis mempunyai beberapa bahaya bagi lelaki, terutamanya:

  1. IMPOTENS
  2. HIPERPLASIA PROSTATIK
  3. KANSER PROSTAT

Berita yang tidak baik adalah fakta bahawa dalam 96.7% kes, lelaki yang mengalami prostatitis lambat laun akan mengalami impotens.
Kanser prostat berlaku pada tahap lewat keradangan prostat, satu keadaan biasa yang terhasil daripada masalah prostat yang membengkak tidak
dirawat.

Lelaki yang mengabaikan prostatitis sebenarnya mengambil risiko yang besar dan bertarung nyawa. Jika anda ingin kehidupan yang lama dan sihat, jika anda inginkan ereksi yang betul dan libido normal, anda perlu merawat keradangan prostat.

Dan ini mesti dilakukan secepat mungkin. Masalahnya, kebanyakan lelaki yang menghidap penyakit ini tidak meminta bantuan doktor. Ini adalah kerana ada dikalangan mereka yang tidak menganggap keradangan prostat sebagai keadaan berbahaya, sementara yang lain pula malu dan ingin menyoroknya.

Akibatnya, kebanyakan pesakit membiarkan penyakit ini tidak  dirawat. Dan apabila (dan jika) mereka mendapatkan bantuan, biasanya sudah terlalu lambat dan sudah mula menjadi kanser. Perlu difahami bahawa prostatitis ialah penyakit yang membawa maut, satu daripada bahaya utamanya ialah transformasi menjadi tumor berkanser.

Penyakit yang tidak dirawat dan tidak dikawal kerap menjadi semakin teruk dengan cepat dan boleh menjadi kanser dalam hanya 1-2 tahun. Itu pula kerap membawa kepada kematian pesakit.

Leave a Reply

Top