You are here
Home > Featured > Ulasan Tan Sri Khalid Ibrahim mengenai isu 1MDB

Ulasan Tan Sri Khalid Ibrahim mengenai isu 1MDB

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada PAS kerana memasukkan saya dalam perbincangan meja bulat dengan pengurusan puncak 1MDB pada hari Selasa.

Saya juga bersyukur bahawa kedua-dua wakil dari PAS dan 1MDB sangat ramah dan profesional sepanjang perbincangan. Ia adalah perbincangan terbuka dan terbuka.

Keprihatinan saya sebagai warganegara Malaysia bergantung kepada keupayaan 1MDB untuk beroperasi tanpa kerugian, kegagalan yang akan membebankan negara dan pembayar cukai.

Telah ditegaskan bahawa latihan rasionalisasi oleh kerajaan untuk 1MDB adalah setara dengan bailout mega sebesar AS$42 bilion.

1MDB juga dituduh melakukan penyelewengan dan kebocoran dan oleh itu tidak dapat melaksanakan komitmen dan tanggungjawab kewangannya.

Dalam menghadapi tuduhan ini, saya menumpukan perbincangan kepada pelan penstrukturan semula hutang 1MDB yang dimulakan oleh Ketua Pegawai Eksekutifnya Arul Kanda Kandasamy dan ahli lembaga yang baru diwujudkan.

Semasa perbincangan, saya berjaya membuktikan bahawa 1MDB beroperasi pada modal ekuiti rendah atau kecil sambil bergantung kepada pembiayaan leverage untuk menyokong pelaburannya dengan potensi keuntungan modal dalam jangka menengah sokongan sosial dan politik dari kerajaan untuk meningkatkan nilai dan keuntungan untuk Projeknya.

Cabaran utama yang dihadapi oleh syarikat adalah tanggungjawabnya untuk membayar faedah semasa projek itu berada di peringkat permulaan dan pembangunannya.

Adalah mudah untuk menghargai bahawa 1MDB telah membayar lebih daripada USD10 bilion dalam faedah di belakang modal ekuiti bernilai RM10 juta dan sehingga hari ini, ia tetap menguruskan hutang dan komitmen kewangan ini.

Tetapi drama politik – ditambah pula dengan pengedaran fakta-fakta yang distorsi dan maklumat palsu terutama dalam rangkaian media sosial – telah mencatatkan gambaran bahawa 1MDB berada dalam kegelisahan dan digunakan untuk membiayai aktiviti politik.

Perlu dinyatakan bahawa walaupun Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) berjaya menilai operasi 1MDB, tidak jelas jika syarikat itu mampan. Pada perbincangan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Arul memberi taklimat kepada kami mengenai kedudukan kewangan semasa dan menunjukkan
kepada kami lembaran imbangan 1MDB berikutan pelan penstrukturan semula yang dikuatkuasakan oleh pihak pengurusan.

Kesimpulannya, nilai semasa bersih aset yang dimiliki oleh 1MDB dapat memberi perkhidmatan kepada liabiliti semasa dan masa hadapan yang mengakibatkan lebihan.

Untuk mengelakkan komplikasi masa depan dalam mengendalikan aset 1MDB, aset tersebut akan dipindahkan ke MOF Inc sebagai pemilik – mengikut pelan penyusunan semula. 1MDB akan membuat pembayaran bagi hutang sebagaimana dikehendaki apabila pendapatan dan keuntungan transaksi aset disalurkan oleh MOF Inc kepada 1MDB

Pengurusan penstrukturan semula 1MDB mesti memastikan nilai semasa bersih semasa aset terus dikekalkan supaya tidak ada gangguan dalam membayar hutang dan komitmen. Dan, tentu saja, nilai aset 1MDB seharusnya lebih banyak nilai aset semasa kerana urus niaga itu dilancarkan
di luar 1MDB – tidak terima kasih kepada publisiti politik buruk yang telah diterima.

Memandangkan senario ini, penyusunan semula itu adalah dalam kemajuan yang baik dan isu menyelamatkan 1MDB adalah tidak relevan. Seperti yang dijelaskan oleh Arul, menjelang akhir tahun 2017 penguatkuasaan transaksi aset dan terus menyelenggarakan hutang dan komitmen 1MDB bersedia untuk diubah menjadi entiti baru atau dibubarkan. Ini akan menamatkan era entiti pelaburan yang keliru.

Isu lain yang dibincangkan ialah hutang 1MDB kepada IPIC. Penyelesaian kepada IPIC tidak dikuatkuasakan sebagai 1MDB yang dibayar kepada Aabar BVI, anak syarikat milik penuh IPIC. Walau bagaimanapun, pembayaran tidak dihantar kepada entiti induk. Nasib baik, 1MDB telah dapat membuktikan perjanjian yang dibuat antara kedua-dua pihak dan susunannya kini berada di landasan.

Mengenai kebimbangan terhadap usaha Peguam Negara untuk mendapatkan aset milik Malaysia di mana 1MDB dikatakan terlibat dalam urus niaga haram itu, Ketua Pegawai Eksekutif Arul menyatakan bahawa tiada wang atau aset milik syarikat atau subsidiarinya terlibat. Mereka telah dinasihatkan secara sah untuk mengabaikan drama undang-undang di Amerika Syarikat.

Dalam apa jua keadaan, idea AS yang cuba menyelamatkan aset Malaysia adalah serupa dengan hujah bahawa AS cuba menyelamatkan dunia dari senjata pemusnah besar-besaran dengan mengebom Saddam Hussein dan rakyat Iraq. Apabila ia berkaitan dengan Amerika Syarikat, tidak ada perkara seperti makan siang percuma.

Abdul Khalid Ibrahim Ex MB Selangor
Ex Permodalan Nasional Berhad

Leave a Reply

Top